Värme

Värme

torsdag 5 april 2012

Skärtorsadg, starten på långledighet ... mmmm sååååå himla skönt. I helgen så blir det så klart konstrundan. har varit en traditon nu några år vilket är trevligt.Sen blir det så klart en himla massa påskmat och annat gott. kanske en påsksnapps eller två. Solen skiner och det känns fantastiskt skönt. har suttit ute och njutigt lite grann i värmen och ja. Man hoppas att de har fel ang vädret i morgon.

Well här kommer lite onödigt kul vetande om skärtorsdagen :-) håll till godo.

Skärtorsdagen inleder påskens tre heliga dagar. "Triduum sacrum". Eftersom många dagar runt påsken bär namn med färg skulle man lätt kunna tro att skärtorsdagen också hör till dessa, men benämningen har ingenting med färgen skär att göra, inte heller med verbet skära.
Det skära som gett torsdagen sitt namn är nämligen ett gammalsvenskt ord som betyder rena. Det finns två anledningar till denna anknytning med att rena. Dels finns en fornkyrklig tradition från 300-talet att botgörarna renades från sina synder på skärtorsdagen, dels var det på skärtorsdagen som Jesus tvättade fötterna på sina lärjungar. Vad som mer förknippas med skärtorsdagen från Bibeln är Jesus sista måltid med lärjungarna. Därav kommer en del traditioner som har med påskens seder och matvanor att göra och så förstås nattvarden.
I Skåne skulle man på skärtorsdagen äta "skärtorsdagskål" som var en soppa med kål och nio sorters gröna örter. Det gick även bra med sju eller tre sorter. Alla dessa siffror har ju en magisk innebörd. Det gröna kunde vara kummin, nässlor, grönkål eller vad som nu börjat växa. Soppan sades vara bra mot sjukdomar. På medeltiden fanns något som kallades "de nio välsignade örterna" och soppan lär härstamma därifrån.
I Tyskland kallar man förresten skärtorsdagen för "Gründonnerstag", gröntorsdag.






Skärtorsdagen var precis som dymmelonsdagen en farlig dag och det var bäst att inte vistas utomhus, speciellt inte efter mörkrets inbrott.
Skärtorsdagsnatten var en av årets orakelnätter och det var bra att passa på att ingå förbund med djävulen. Om man ville det skulle man gå till en vägkorsning och dit skulle den onde komma. Man skrev på ett kontrakt där man fick rikedom i utbyte mot att djävulen fick själen när man dog. Man skulle underteckna med sitt eget blod. Detta har verkligen förekommit eftersom man hittat sådana kontrakt och folk har dömts till döden för att de sysslat med detta.
På skärtorsdagen skulle man även passa på att gräva upp skatter som vaktades av trollen, men det var viktigt att man var alldeles tyst och inte började skratta för trollen försökte lura en till det, genom att förvränga synen och man kunde få se de mest egendomliga saker. De som var födda på en söndag hade extra tur med skattsökningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar