Värme

Värme

onsdag 20 juni 2012

Midsommar ..................



Så då är det midsommar i morgon , ja ni läser rätt. För den riktiga midsommar är i morgon med allt vadet innebär med magi mm.
Det är då man bland annat skall ta de 7 blommorna och stoppa under kudden för att se vem man skall gifta sig med.
  Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång och det kan väl väl stämma eller vad tror ni. En annan sed vara att gå till en källa för att dricka brunn, offra ett mynt eller i dess vatten skåda in i framtiden. I förväg hade man rensat källan och smyckat runtom med ett lager granris, som också vara bra att sitta på.
Ibland blev det party och ungdomarna dansade natten lång tills det var dags att gå till kyrkan nästa dag. Hum kan det motsvara dagens naken nattbad i grannens pool numera ?




Dansen och lekarna är gamla inslag i midsommarfirandet och var ett sätt för ungdomarna att lära känna varandra närmare. Och det kunde då, liksom nu, gå hett till. Så här rapport-
erades från Björksäter i Västergörland 1689: Blef förbudit att uppsättia Midsommarstänger, att det elacka lefwernet, som ungdomen der wid plägar bruka, måtte förbådas och avskaffas. Alltså det var inte bara dagens kids som blev portad från diverse campingplatser under midsommar ;-)

Men var kommer midsommarstången då? Nja antagligen från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Att maja betyder att smycka med grönt och har plattyskt ursprung. De tidigaste avbildningarna av majstänger hittar vi i Erik Dahlbergs, Suecia antiqua utgiven på 1600-talet. Majstängerna där liknar inte dagens vanligaste typ med kors och kransar. I stället hänger de stora kransarna runt en påle.

ja det är väl kanske lite onödigt kul vetande om en av våra allra käraste högtider

Midsommardikt som jag hittat på nätet :-)

Midsommarafton med sång och dans
med blommor från ängen
jag binder en krans.
Äter något gott, dricker nubbe med sting
njuter av livet med vänner omkring.
Av värmen och grönskan blir humöret på topp
och jag dansar i natten till solen går opp

Ja nu är det en härligt underbar kväll, sitter med lilltjejen och bara mystittar på Tv och ser solen gå ner över sädesfälten. Man inser att man har det väldigt bra i livet. Synd bara på de små bitar som saknas. Men även de hamnar på sin plats någon gång hoppas jag :-)

Ha en bra natt och i morgonnatt så får ni drömma vem ni skall gifta er med ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar