Värme

Värme

torsdag 20 december 2012


Så då är julegranen klädd.  I år är det mycket blått som gäller i julgranen och nej det är intre vår gran som är på bild eftersom den bara har blåa kulor i olika nyanser. Order från lilltjejen och det får man hålla. Men det var mysigt att klä den.

Bästa sonen kom också hem idag med sina betyg och ja  det var väldigt bra får jag säga. Och om man gör om det till något som vi förstår så låg han på MVG eller VG i de flesta ämnen. Tur att han brås på sin mor där :-) ….. eller ja, lite kanske kommer också från mig ;-)

I moron är det sista dagen på jobbet innan julledigheten och det skall bli så hysteriskt skönt. Tänk er, sovmorgon, mysa med barnen, titta på halvkassa jullovsmatinefilmer, äta julgodis, umgås med vänner och släkt, äta julmat och ännu mera julgodis, gå på bio, gå på stan , julrea,och bara må så himla bra :-)

Ja det var väl allt för denna kvällen. Tänkte delge lite infom om vår julbock som jag har hämta hem lite info från vårt kära wikimedia :-), där nästan allt är sant :-)  så ha det bäst allesammans.






Julbock har använts som symbolisk figur i juletid under mycket lång tid i Skandinavien och norra Europa. Traditionerna kring julbocken är många och julbocken förekommer exempelvis i allehanda lekar och tävlingar och som prydnadsfigur, ofta gjord i halmeller uthuggen i trä.
Jultomten som rider på en bock.
Illustration av jullek med bocktema ifrån Uppland tidigt 1900-tal.
Bocken som symbol i Skandinavien kan härledas från asatron där åskguden Tor hade en vagn som drogs av de två bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Huruvida julbocken kan kopplas till dessa symboliska djur är omdiskuterat. Det finns också teorier att traditionen med julbock härstammar från att man kring juletid slaktade en get.[1]
I Sverige förekom förr en jultradition där ungdomar gick runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng julbocksvisor. En i sällskapet var alltid utklädd till bock, ibland med en mask gjord av halm, och som tack för uppträdandet fick de mat och dryck till ett gillesom hölls i mellandagarna. I delar av Sverige fortlevde denna tradition fortfarande kring mitten av 1900-talet. Under 1800-talet förändrade traditionen gradvis till att personen utklädd till bock delade utjulklappar på ett sätt som föregick dagens jultomte.
En populär lek var också att ställa in en bock av halm eller trä i smyg hos grannarna. Då gällde det för den som fått bocken att osedd lämna tillbaka den. Nuförtiden tenderar julbockens roll att inskränka sig till att vara en prydnad i närheten av granen. I Finland förekommer det fortfarande på vissa ställen att julklapparna delas ut av julbocken, joulupukki, vilket också är det finska ordet för jultomte.[1]






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar