Värme

Värme

fredag 13 juli 2012


Några små funderingar så här inför sommarsemestern och vad som sommar skall

Att sommaren är kort och att man har sand mellan tårna, det har Tomas Ledin  sagt till oss. Trots det blir man nästan lika överraskad varje  år när  sommaren avtar och man börjar få fallande löv i ansiktet så fort man går utanför dörren. Och det är då man tänker ” Var tog sommaren vägen, vad hände med alla ljuva sommarnätter?”

Man hinner ju knappt använda sin nyinköpta sommarkläder och flipp flopp förrän det är dags att plocka fram de där kläderna man hoppades att man skulle få ha undanlagda åtminstone fram till oktober eller i alla fall i mitten av september.
Visst…….sommaren är kvar kvar, men det går tyvärr bara åt ett håll nu – hösthållet den mörka årstiden närmar sig. Vi har redan pikat så nu bär det bara åt ett håll och det är åt hösthållet.
 Så för att vi ska gå in i höstens friska luft med någotsånär lätta steg är här några  saker som är bra med hösten (förutom alla färgglada löv som gör att man känner sig levande).Så vi är litta förberedda på vad som sommar skall  ;-)
                                        

1. Man slipper myggen och knotten.
Svenska sommarkvällar är ju underbara om vädret är bra, det är ett välkänt fakta. Men något som alltid finns där som små surrande, enerverande moln, är de små vingförsedda bestar  som gör vad som helst för att få smaka på dig. De är överallt i tusental (jag har aldrig räknat dem, men jag litar på mitt ögonmått) och man har tur om man inte, i panikens viftande, råkar ge någon när-sittande en snyting. På hösten försvinner de små djävlarna  och allt känns så väldigt mycket trevligare.

2.Man får klä på sig.
I och med att hösten kommer slipper man gå omkring halvt naken hela tiden samtidigt som man, hur lite man än har på sig, svettas och känner sig allmänt ofräsch. Man slipper se alla män med sina shorts och vita tubsockor. Man behöver inte fundera på hur man ser ut i den och i den skjortan , byxorna mm mm. Man kan klä in sig helt enklet.

3.Värmeljusens återkomst= ljusets återkomst.
Det går givetvis att elda ljus under sommaren också, men det känns som att effekten går förlorad. Det är svårt att uppnå den där mysiga känslan när det enda som påminner en om att man har tänt ett värmeljus är en brännande känsla, som man får om man råkar komma för nära lågan. På hösten ser man lågan och det gör allt så mycket mysigare.

4.Filmhelger.
Utan ett uns av dåligt samvete kan man titta på film efter film, en hel helg. Ringer någon och tycker att man borde gå ut och ta en nypa frisk luft i stället så säger man att man inte hunnit behandla skorna, så de tål inte höstluft än. Och sen lägger man sig i soffan igen och bara fortsätter mysa medans regnet strilar ner utanför.

                                             
5.Jullängtan.
Man anses inte galen om man nämner något om julen, man är aldrig galen om man nämner julen . Men ibland så när man råkar nämna julafton under sommartider får man konstiga blickar från människor som undrar om man överhuvud-taget har något liv.
Men på hösten däremot är det fritt fram för alla julfunderingar, vare sig det gäller mängden grädde i janssons frestelse, val av nötter , lillejul eller hur man ska få så mycket ledighet som möjligt.
Man kan helt enkelt börja drömma sig bort till juletider.

6. Och, sist men inte minst - alla musikartister som släpper nya album alla nya filmsläpp och att barnen börjar skolan igen.    

Så nu är hösten välkommen, nu när vi vet vad vi ska tänka på när det känns tungt att sommaren är på väg att lämna oss.
Men först ........ gud va skönt att ha semester :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar